Rabu, 20 Jun 2012

Percutian ke Guangzhou, Hong Kong dan Shenzhen pada 24-28 Jun 2012


Percutian kali ini dianjurkan oleh Kelab Sukan Syarikat ke Guangzhou, Shenzhen dan Hong Kong selama 5 hari 4 malam. Kami tidak melepaskan peluang ini untuk bersama-sama melihat negara orang. Alhamdulillah Cik Abang pun sporting kerana kami berkongsi hobi yang sama iaitu suka melancong.

Dari Guangzhou kami terus ke Shenzhen selama 2 jam dengan menaiki bas. Bandar Shenzhen adalah bandar ke empat terbesar di negara China. Beijing  merupakan bandar yang pertama terbesar diikuti Guangzhou, Shanghai dan Shenzhen. Di sana kami melawat Window of the World, Lotus Mountain Park, Silk Store, Masjid Shangmeilin, Dongmen Shopping Street dan Luohu Mall. Orang-orang China di sini juga seperti di Guangzhou, jika membeli pastinya kena pandai tawar menawar. Jika tidak, kena 'potong kapla'lah jawabnya. Pesan tourist guide kami iaitu Pak Yusoff (orang China yang lahir di Indonesia), jika mahu berurusniaga pastinya kena minta separuh dari harga sebenar.

Dari Shenzhen kami menaiki keretapi ke Hong Kong. Kami di sana hanya beberapa jam sahaja. Kami dibawa ke Stanley Beach, Star Boulevard, Jewelry Shop dan Lady Street.

Hari ke tiga dan ke empat kami berada di Guangzhou. Guangzhou pula terletak di Selatan Tengah Guangdong dan mempunyai 4 musim. Cuaca ketika kami di sana adalah panas dan kadangkala hujan. Semuanya ada di Guangzhou, you name it you get it! Yang menariknya harga barang-barangnya murah tetapi kena bertekak dahulu baru kita dapat harga yang memuaskan. Haha....pelikkan. Memang diaorang ni kasar-kasar tp tak sampai bergaduhlah. Antara tempat-tempat di Guangzhou yg kami sempat lawati adalah Beijing Lu@ Beijing Road, ShangXiajiu Shopping Street, Yuexiu Park, Five Ram Sculpture, Masjid Guangta, Burning Cream Center, Jade Shop dan Tee Mall.Ini adalah antara barang-barang yang dapat dibeli di sana. Yang paling memuaskan hati adalah Cik Abang membelikan PC Tablet yang sebijik seperti Galaxy Tab dengan harga yang sangat-sangat murah.

3 ulasan:

ME berkata...

huish .. dahla dapat jalan2 dapat hadiah lagi ..

Ayu berkata...

Alhamdulillah...rezeki jangan di tolak. Hehe..

Kamarilham berkata...

Di guangzhow takder cincau dan kueytiow